Squadra excelleert op drie fronten en wint in Veenendaal

 In Geen onderdeel van een categorie

Een overvolle zaterdag voor triathlonteam Squadra. De triatleten van de Eindhovense ploeg kwamen uit in de vierde Eredivisie-wedstrijd in Veenendaal en waren daarnaast actief op het NK Crosstriathlon in Renkum en de ITU World Series in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

“Het is een drukke periode op de triathlonkalender,” aldus coach Koen de Haan. “Er staan op dit moment veel belangrijke wedstrijden op het programma en de atleten zijn in opbouw naar de WK en ITU-finales in Rotterdam in september.” Een van die belangrijke triathlons is de voorlaatste episode in de Teamcompetitie Triathlon.

Eredivisie Veenendaal
Door het drukke wedstrijdprogramma startte Squadra in Veenendaal met stagiair Renze Postma. “Het is de filosofie van ons team dat we er altijd als team staan,” zegt Koen de Haan daarover. “Als atleten van ons team de kans krijgen om op het hoogste toneel tussen de wereldtop te acteren stimuleren wij dat. Het tekent ons dat we dat bij wedstrijden met het team kunnen opvangen met een hele brede en sterke ploeg. Daarnaast is het een mooie kans om Renze eens in een wedstrijd in actie te zien.” De atleet uit Aruba maakte een zeer verdienstelijk debuut. Hij kwam als eerste uit water en gaf zijn ploeg daarmee meteen de leiding. De vijf atleten van de Eindhovense ploeg gaven deze niet meer uit handen in het restant van de wedstrijd.

Jonathan Wayaffe beloonde zichzelf door in zijn derde wedstrijd sinds een slepende voetblessure met de individuele winst te gaan lopen. De Belg was, met name door een sterke loopbeurt, de allersnelste. “Een enorme opsteker voor Jonathan en voor ons. Goed om te zien dat hij nu echt terug is en ook in vorm lijkt te zijn richting het WK over drie weken,” vindt De Haan.

NK Sprint
Doordat er in Rotterdam tijdens de vorige wedstijd niet gezwommen kon worden in het water van de roeibaan, werd het NK Sprint aldaar afgelast. Deze vond zaterdag plaats tijdens de wedstrijd in Veenendaal. Devi Wolthuizen was met de twaalfde plaats de beste namens Squadra. De titel ging naar Davilex-atleet Niek Heldoorn.

Rode kaart
Twee atleten van Squadra kregen na de wedstrijd een rode kaart. “Ze reden even op de andere weghelft,” luidt de verklaring van coach Koen de Haan. Zijn protest tegen de uitsluiting werd gehonoreerd en beide atleten werden terug in de uitslag geplaatst. Het team is van mening dat de coureurs uit veiligheid uitweken. Na de wedstrijd dienden twee teams echter een tegenprotest in. De NTB moet nu in een speciale vergadering bepalen wat er met het voorval gedaan wordt.

Uitslagen
Jonathan Wayaffe bezorgde Squadra – Eindhoven dus de individuele winst in Veenendaal. Tim van Hemel en Neal van Vaerenbergh werkte ook een zeer goede wedstrijd af en vonden zichzelf met respectievelijk de vierde en negende plek terug in de top tien van de daguitslag. Devi Wolthuizen finishte als zeventiende en Renze Postma noteerde na zijn komeetstart de achttiende tijd. Met de zeer solide weedstrijd van het vijftal verzekerde zij zich, zij het voorlopig, van de teamwinst. Daarmee behoudt Squadra ook de leiding in de Teamcompetitie.

ITU World Series Stockholm en NK Crosstriathlon
Enkele toppers van Squadra ontbraken bij de op een na laatste Eredivisie-wedstrijd in Veenendaal. Mark Hamersma kwam ’s morgens uit op het NK Crosstriathlon in Renkum. Op het spectaculaire parcours, waarbij het zwemgedeelte in de Rijn plaatsvindt en de fietskilometers op een mountainbike worden afgelegd door de bossen van de Veluwe, liet Hamersma zien een echte cross-specialist te zijn. Hij gaf iedereen het nakijken en kroonde zichzelf tot Nederlands kampioen.

Menno Koolhaas en Marco van der Stel kwamen met het Nederlands team uit in de achtste wedstrijd in de ITU World Series in Stockholm. “Marco en Menno komen net terug van hoogtestage en startten tussen de absolute wereldtop in Zweden,” vertelt De Haan. “Marco werkte een zeer sterke wedstrijd af en kon tijdens het zwemmen en fietsen lang mee met de voorsten.” Marco van der Stel eindigt uiteindelijk sterk als eenentwintigste. Menno Koolhaas kende een iets mindere dag en moest genoegen nemen met plaats veertig.

Eredivisie Triathlon 2017
De Teamcompetitie Triathlon in Veenendaal is de vierde wedstrijd van de Eredivisie Triathlon 2017. In totaal bestaat deze competitie uit vijf wedstrijden. De beslissende wedstrijd vindt plaats op 10 september tijdens de Challenge Almere (temarelay).

Facebooktwitterlinkedinmail