Mark Hamersma schittert op NK Crosstriathlon

 In Geen onderdeel van een categorie

Al enkele maanden focust Squadra-triatleet Mark Hamersma zich op één ding: het NK Crosstriathlon. Afgelopen zaterdag stond deze bijzondere discipline op het programma rond het Gelderse Renkum.

Cross-specialist van Squadra
“Mark is echt onze cross-specialist,” zegt Koen de Haan, coach van Squadra Eindhoven. “Daarmee is hij meteen een van de favorieten voor de titel.” Er werd veel verwacht van de atleet uit Veenendaal. “Ik heb het hele jaar uitgekeken naar deze dag,” klinkt het uit de mond van Hamersma. “Het NK Cross stond met rood omcirkeld in mijn agenda en ik heb er het hele jaar voor gewerkt en naar toegeleefd.”

NK Crosstriathlon
Terwijl in zijn woonplaats Veenendaal zijn teamgenoten van zich opmaakten voor de vierde manche in de Eredivisie, lag Mark Hamersma zo’n twintig kilometer verderop al in het water van de Rijn. In alle vroegte doken de deelnemers van het NK de rivier in op jacht naar het felbegeerde eremetaal.

Het zwemmen verging Hamersma goed; hij meldde zich als vierde in de wisselpost op de rechteroever van de Rijn. “Ik wist dat ik als favoriet aan de wedstrijd begon,” zegt Hamersma. “Ik voelde mijzelf meteen al supersterk.” Het spectaculaire parcours ging vervolgens verder met het fietsgedeelte door de bossen van landgoed Oranje Nassau’s Oord. Rond de Wageningse berg consolideerde Mark Hamersma zijn positie bij de eersten in de wedstrijd. Na een snelle wissel naar de hardloopschoenen maakte hij in de uiterwaarden Jufferswaard het verschil. “Op een klimmetje in het laatste looprondje versnelde ik. Daardoor liep ik weg bij mijn directe concurrent Diederik Scheltinga. Ik kon die versnelling vervolgens doortrekken tot het einde,” zegt Hamersma trots.

Mark Hamersma liep bijna twee minuten sneller dan zijn naaste concurrent. De rest van de atleten gaf meer dan vier minuten toe op de ontketende atleet van het Eindhovense Squadra. Mark Hamersma kon zo onbedreigd naar de nationale titel lopen.

Winst voor Mark Hamersma
“Als favoriet winnen is heel erg mooi. Ik heb lang voor deze wedstrijd getraind en vandaag viel alles op zijn plaats,” vertelt hij achteraf. Hamersma sluit af met een bedankje in de richting van zijn ploeg. “Ik wil met deze titel op zak heel graag mijn team Squadra – Eindhoven bedanken voor de mogelijkheden die zij hebben gecreëerd om dit te kunnen bereiken.”

Facebooktwitterlinkedinmail